– Vesihuolto ja sen toimintavarmuus puhuttavat nykyään paljon. Vesilaitokset painivat korjausvelan kanssa ja samalla puhdas vesi on käyttäjälle halpaa. Miten ratkaisemme tilanteen niin, että veden jakelu edelleen säilyy julkisena palveluna ja vesilaitokset pystyvät jatkossakin toimittamaan meille puhdasta vettä? pohtii Saramachine Oy:n toimitusjohtaja Juho-Antti Sarajärvi.
Suomen suurimmissa kaupungeissa vesihuoltoverkostoja on rakennettu 1900-luvulta saakka.
– Hyvä etukäteissuunnittelu on tärkeää vesihuollon saneerauksissa. Työn onnistumisen kannalta tekijän on tärkeää ymmärtää, miten vesihuoltoverkosto käyttäytyy ja miten erilaisia ja eri-ikäisiä putkia ja sulkuventtiileitä käsitellään.
Verkoston ikä ei kerro riittävästi sen kunnosta, koska maaperän olot, veden laatu sekä putken asentaminen vaikuttavat käyttöikään. Verkostot vaativatkin järjestelmällistä saneerausta.
– Kaikkien etu on, että vesijohtojen käyttöikä olisi mahdollisimman pitkä. Käyttämällä esimerkiksi SG-putkea se voi olla jopa 150 vuotta, Sarajärvi toteaa.
Ammattitaito korostuu haastavissa tilanteissa
Sarajärven innostus koneita ja maanrakennusta kohtaan on perua lapsuusvuosista maatilan poikana. Vuonna 2011 hän perusti Saramachinen, jonka kasvu on ollut vuodesta 2016 ripeää. Tuolloin yritys aloitti infrarakentamisen kokonaisurakointina. Vesijohtoverkostojen saneeraus on ollut alusta saakka vahvasti mukana.
– Meillä työskentelee 20 ammattilaista. Toimipisteemme sijaitsee Oulussa ja olemme päässeet tekemään merkittäviäkin vesihuoltosaneerauksia, Sarajärvi toteaa, ja kertoo esimerkin:
– Eräässä kaupunkikohteessamme vilkkaasti liikennöidyllä risteysalueella teimme runkovesijohdon liitostöitä. Liitimme isoa valurautaputkea molemmista päistä nykyiseen verkkoon. Työ tuli saada valmiiksi yhden päivän kuluessa, sillä vesitorni täyttyy tämän linjan kautta. Työn viivästyminen olisi tarkoittanut merkittävää vedenjakelun katkeamista. Onnistumisemme tiukassa tilanteessa on malliesimerkki siitä, miten taitavaa porukkaa meillä on töissä. Yhteishenki ja tekemisen meininki olivat välittyneet tilannetta seuranneelle työn tilaajalle niin, että hän tuli päivän päätteeksi asiasta erikseen kiittämään.
Sarajärvi toteaa, että nyt on oikea aika laajentaa yrityksen toimintaa Oulun alueen ulkopuolelle.
– Olemme erittäin kiinnostuneita vesihuollosta. Olemmekin olleet rakentamassa paineenkorottamoasemia, alavesisäiliöitä ja erikoiskaivoja sekä erilaisia saneerauskohteita sekä kaivaen että kaivamattomin menetelmin. Puhdasvesipuoli on meillä ykkösjuttu. Rakennamme kovalla ammattitaidolla kriittistä infrastruktuuria ja huolehdimme että se toimii.
Kaivamattomat menetelmät tehokkaita
Kaivamattomat menetelmät ovat ympäristöystävällinen vastaus vesihuoltoverkoston saneeraukseen rakennetuissa ympäristöissä.
Esimerkiksi keskusta-alueilla voidaan kaivamattomia menetelmiä käyttäen välttää pintarakenteiden rikkominen ja pitkäaikaisten liikennettä häiritsevien järjestelyiden tekeminen.
Pakkosujutuksella vanhan putken sisälle viedään uusi, kuorellinen putki. Menetelmä käy valurauta-, rauta-, ja muoviputkistolle. Kaivamattomia menetelmiä ovat myös erilaiset suuntaporaus- ja alitusmenetelmät.
Saramachine Oy – infran rakentamisen ammattilainen
– Vesihuoltosaneeraus
– Vesihuollon uudisrakentaminen
– Katu- ja aluerakentamisurakat
Tutustu referenssikohteisiimme ja ota yhteyttä