Kun sisäilma-asiat ovat kunnossa, se tukee tilojen käyttäjien terveyttä ja työhyvinvointia.
– Rakennuksen rakenteiden tulee olla kunnossa ja ilmanvaihdon toimia. Toimitilojen sisäilma on hyvää silloin, kun työntekijät eivät oireile, lämpötila on sopiva, ilma vaihtuu ja se on raikasta, Hengitysliiton sisäilma-asiantuntija Kirsi Säkkinen summaa.
Huono sisäilma aiheuttaa monenlaista harmia: se vaikuttaa työn tekemiseen, tuottavuuteen, terveyteen sekä myös hyvinvointiin työpaikalla.
– Huono sisäilma alentaa työtehoa ja viihtyvyyttä vaikuttaen jopa ilmapiiriin. Oireet ovat monenlaisia. Lievemmästä päästä olevat voivat olla esimerkiksi erilaiset ärsytys- ja yleisoireet kuten iho- ja silmäoireet, väsymys ja päänsärky.
Jos vakavat ongelmat jatkuvat pitkään, voi vastassa olla erilaisia pitkiä ja toistuvia tulehduskierteitä esimerkiksi korvissa tai poskionteloissa, Säkkinen toteaa.
Lue myös: Työterveyslaitoksen Titta Manninen: Hyvä sisäympäristö lisää työtyytyväisyyttä
– Usein sisäilmaongelmista puhuttaessa ajatellaan ensimmäisenä kosteus- tai homeongelmia, joilla on ainakin yhteys astman puhkeamiseen ja pahenemiseen. Sisäilmaongelmia ja oireita aiheuttavat myös esimerkiksi liian kuiva sisäilma, väärät lämpöolosuhteet ja sisäilman kemialliset ja kuitumaiset epäpuhtaudet, Säkkinen muistuttaa.
Mistä voi löytää tietoa sisäilmasta?
− Esimerkiksi Työterveyslaitoksen sivuilta löytyy ohje työpaikkojen sisäilmasto-ongelmien selvittämiseen. Myös Hengitysliiton sivuilta löytyy paljon yleistä tietoa sisäilmasta ja hengityssairauksista.