Sopiva työympäristö lisää tuottavuutta ja luovuutta sekä mahdollistaa verkostoitumisen eri alan tekijöiden kesken – coworking on joustava työympäristö, jota hyödyntävät eri yrityksien edustajat.
Enemmän kuin yhteinen kahviautomaatti
Coworking-työympäristöjä on todella erilaisia.
– Monelle coworking voi yhdistyä mielikuvaan hipsterien ideahautomosta, jossa yhteisöllisyys luo tilalle oman omaleimaisen energiansa. Näitäkin toki on, mutta myös kypsät organisaatiot, niin pienet kuin isot, ovat löytäneet tiensä coworking-tiloihin. Monet isot organisaatiot käyttävät coworking-tiloja sivutoimistoinaan ja näin vähentävät esimerkiksi työntekijöiden työmatkaan käyttämää aikaa, kertoo Peggie Rothe, työympäristöjen toimivuutta mittaavan Leesman Indexin kehitysjohtaja.
Rothe toteaa coworkingin olevan oiva tapa saada työpäivään hyvä rytmitys, mikäli oman organisaation toimipiste sijaitsee kauempana. Coworking-tilassa voi piipahtaa hoitamassa pikaisen työjutun, tapaamisen ja vaikka printtaamassa dokumentteja. Tai istua vakituisesti.
– Kotona paljon töitä tekevälle kuten freelancerille yhteinen tila tuo paljon sosiaalisen kanssakäymisen rikkautta, joka taas lisää työnteon mielekkyyttä. Ja startupeille erilaisten yrityskontaktien tai neuvojen saaminen toisen alan ammattilaiselta on arvokasta.
Hyvässä coworking-tilassa netti ei töki, printteri toimii saumattomasti ja rikkinäisten tuolien kanssa rullailu ei kuulu työnkuvaan. Työntekijä voi todellakin keskittyä vain siihen olennaiseen – työntekoon.
– Coworking-käyttäjäkokemus on todella sujuva, sillä joku muu huolehtii fasiliteeteista päätoimekseen, Rothe kertoo.
Hukattua potentiaalia
Ympäristöllä, jossa elämme on merkitystä käyttäytymiseemme ja työympäristö ei muodosta poikkeusta. Rothen esittelemien numeroiden valossa työympäristön merkitys työnteon mielekkyydelle ja tuottavuudelle on huomattava.
– Olemme tehneet työympäristöihin ja käyttäjäkokemukseen liittyvää kyselytutkimusta vuodesta 2010 ja saaneet vastauksia lähes 400 000 ympäri maailman. Tämän datamassan mukaan 41 % vastaajista kokee työskentelevänsä työympäristössä, joka ei mahdollista tuottavaa työskentelyä.
Työympäristö on paikka, jonka tulisi tukea niin yksin kuin yhdessä tekemistä.
– Työtilan tarpeita on moninaisia. Välillä puhutaan puhelimessa ja välillä tehdään syvää keskittymistä vaativaa työtä. On myös mahdotonta upottaa kaikkia työntekijöitä samaan muottiin, vaikka työnkuva olisi samanlainenkin. Olemme kaikki erilaisia. Hyvin suunnitellussa tilassa kaikki eri mahdollisuudet ovat käytettävissä, Rothe sanoo.
Sermin takana jurottava kansa?
Coworking on työympäristön jakamista tuttujen ja tuntemattomien kanssa. Kuinka yhteisöllisyys sopii suomalaiseen työskentelykulttuuriin?
– Suomessa on jo vuosia tehty monitilatoimistoja, joissa on tiloja eri toimintoja varten. Tässä on käytännössä sama idea: paljon erilaisia tiloja, jotka tukevat työnteon eri vaiheita. Mutta erotuksena se, että coworking-tilan kahviautomaatilla kohtaat toisen yrityksen edustajia, tiivistää Rothe.