Sähköinen asiointi terveydenhuollossa lisääntyy tasaisesti. Suomessa sähköisten palveluiden käyttöönotossa sairaanhoitopiirit etenevät eri tahtiin.
Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymässä, Careassa, on kehitetty sähköistä asiointia vuodesta 2013 lähtien. Vuonna 2016 on keskitytty sähköisen asioinnin kehittämiseen systemaattisemmin.
– Olemme ottaneet pilottina käyttöön ajanvarauksen laboratorio-, Papa- joukkoseulonta- sekä alkuraskauden ultraäänitutkimuksissa. Se on vähentänyt ammattilaisten työtä, ja se mahdollistaa asiakkaille ajasta ja paikasta riippumattoman ajan varaamisen, johtajaylihoitaja Arja Narinen Careasta kertoo.
Joustavuutta asiakkaan asiointiin
Asiakas kirjautuu järjestelmään, tunnistautuu turvallisesti pankkitunnuksillaan ja tekee sähköisen asioinnin sopimuksen. Kirjautumisen jälkeen asiakas voi asioida sen välityksellä hoitoonsa liittyvissä asioissa.
Carean sähköisessä asioinnissa toimii turvallinen viestinvälitys, e-kirjeet, erilaiset lomakkeet liittyen potilaan hoitoon, esimerkiksi leikkauspotilaan esitietojen antaminen leikkausta varten tai muiden lomakkeiden täyttäminen ennen hoitoon tuloa.
Sähköinen asiointi muuttaa henkilökunnan toimintatapoja ja tuo lisää aikaa potilastyöhön.
Lue myös: Suunniteltu terveydenhuoltolain uudistus voi vaikuttaa yksityisten ensihoitopalveluiden toimintaan
Hoitokokemus on myös palvelukokemus
– Syyskuun alussa otimme käyttöön sähköisen asiakaspalautejärjestelmän. Parin viikon aikana saimme jo vajaat 200 palautetta hoidosta ja monia kehitysehdotuksia. Aikaisemmin emme saaneet tilastotietoa annetuista palautteista. Nyt saamme raportit ja hyödynnämme kerättyä tietoa, Narinen sanoo.
Asiakaspalaute on avointa tietoa kaikille. Asiakas voi katsoa järjestelmästä muiden antamia palautteita ja kuinka niihin on vastattu. Carean toimintamallissa palautteisiin annetaan vastaus ja ne julkaistaan, jos asiakas on niin halunnut. Läpinäkyvyys lisää luottamusta.
Asiakkaan hoidon laadun kokemukseen vaikuttavat monet tekijät; asiakkaan odotukset, kokemus hoidosta ja palvelusta, onko asiakasta kuunneltu, kohdeltu yksilöllisesti ja miten hän koki kohtelun.