Skip to main content
Etusivu » Digitalisaatio » ITS Finlandin Marko Forsblom: Lisää älyä kaupunkiliikenteeseen
Tulevaisuuden kaupungit

ITS Finlandin Marko Forsblom: Lisää älyä kaupunkiliikenteeseen

alyliikenne
alyliikenne
Kuva: Getty Images

Kaupunkiliikenteessä on menossa ennennäkemätön murros. Monet suuret haasteet odottavat ratkaisuja, ja niissä äly on isossa roolissa.

Yhä useamman kaupunkilaisen kännykässä on jo sovellus, joilla voi etsiä vapaan parkkipaikan, käynnistää yhteiskäyttöauton, ostaa bussilipun tai seurata henkilökohtaista hiilijalanjälkeä. Viiden vuoden päästä älypuhelin on henkilökohtainen apulainen, joka varaa parturiajan, tilaa kuljetuksen ja maksaa koko lystin. Digitalisaatio ja älyliikenne mullistavat yksittäisen kaupunkilaisen elämää ja koko yhteiskuntaa.

Älykkään liikenteen verkosto ITS Finlandin toiminnanjohtaja Marko Forsblom nimeää suurimmat muutokset, joita teknologian kehittyminen tuo kaupunkiliikenteeseen.

Liikenne päästöttömäksi

Merkittävin muutos liittyy puhtaamman ilman takaamiseen. Suomi on sitoutunut ilmastostrategiaan, jonka mukaan liikennepäästöt puolitetaan vuoteen 2030 mennessä. Tavoite heijastuu kaikkiin lähivuosien liikennemuutoksiin.

– Nyt meillä vielä tuumaillaan, miten tavoitteeseen päästään. Emme esimerkiksi ole puuttuneet yksityisautoiluun niin rajusti kuin ne suurkaupungit, joissa esimerkiksi rajoitetaan autolla ajamista keskustassa tai kielletään se. Isoja muutoksia on kyllä odotettavissa Suomessakin, Forsblom toteaa.

Kaupungit viihtyisimmiksi

Keskustoihin luodaan yhä suurempia autottomia alueita jalankulkijoita ja pyöräilijöitä varten. Joukkoliikenteen kehittäminen sekä erilaisten bulevardien ja pyöräilybaanojen rakentaminen mahdollistavat turvallisen ja kätevän liikkumisen paikasta toiseen ilman autoa.

– Suuntauksena ovat Helsingin Kansalaistorin kaltaiset kaupunkilaisten vihreät olohuoneet, joissa viihdytään ja tunnetaan olo turvalliseksi. Ne muuttavat koko kaupunkikulttuuria.

Liikenne sujuvammaksi

Ruuhkat vähenevät, liikenteen sujuvuus paranee ja liikkuminen helpottuu, kun reaaliaikainen älyopastus yleistyy.

– Esimerkiksi jopa kolmasosa kaupunkiliikenteestä liittyy parkkipaikan etsimiseen, ja kännykkäsovellukset osoittavat vapaat pysäköintipaikat.

Joukkoliikenteen reittioppaista löytyvät parhaat reitit ja ajat, mikä osaltaan sujuvoittaa liikkumista. Myös kännyköistä kerättävän mobiilidatan hyödyntäminen lisääntyy liikennesuunnittelussa. Sen avulla nähdään, missä ihmisjoukot liikkuvat milloinkin ja tarvitaanko julkiseen liikenteeseen reitti- tai aikataulumuutoksia.

– Data kerätään tietysti kaupunkilaisten yksityisyyttä kunnioittaen.

Autoton elämäntapa mahdolliseksi

Käynnissä oleva kaupunkiliikenteen murros on arvioitu jopa suuremmaksi kuin siirtyminen hevosista autoihin. Yksi merkittävimmistä trendeistä on autottoman elämäntavan mahdollistaminen – ja esimerkiksi Helsingin talouksista jo yli puolet on autottomia.

– Autoa on pidetty liikkumisen vapauden symbolina. Nyt vapaus tarkoittaa yhä useammille sitä, että ei tarvitse omistaa autoa. Kunto kohenee, rahaa säästyy, ympäristö kiittää ja sielu hymyilee. Sitä tarkoittaa aidosti älykäs liikenne.

Next article