Jani Kemppainen
asiamies, Talonrakennusteollisuus ry
Tiedon lisääntyminen auttaa vähentämään ongelmia.
– Olemme menossa parempaan suuntaan, vaikkakin hitaasti. Lainsäädäntö uudistui vuoden 2018 alussa, ja lisäksi osaaminen, millaisia rakennuksia kannattaa tehdä ja millaisia ei, kasvaa. Tällä on iso vaikutus, sanoo asiamies Jani Kemppainen, Talonrakennusteollisuus ry:stä.
Vaikka rakennuskannasta uusiutuu vain noin prosentti vuodessa, yhä enemmän 60–70-luvuilla rakennettuja koulurakennuksia jää pois käytöstä. Suunnitteluvaiheessa on hyvä läpikäydä kaikki vaihtoehdot ja niiden vaikutukset niin kustannuksiin kuin rakennuksen hiilijalanjälkeen. Kannattaa hyödyntää myös käyttäjien kokemuksia siitä, mikä vanhassa kiinteistössä oli toimivaa ja mikä ei.
Kaikki sisäilmaongelmat eivät johdu suunnittelun tai rakentamisen virheistä, vaan taustalla voi olla myös puutteita huollossa ja ylläpidossa.
– Käytössä olevissa rakennuksissa apuna voi käyttää koulutettuja ammattilaisia, kuten ihmisiä, joilla on sisäilma-asiantuntijasertifiointi tai rakennusterveysasiantuntijapätevyys. Ensin tutkitaan, onko kyseessä ilmanvaihto- tai siivoushaaste vai onko rakenteissa jotain mitä pitää korjata. Vasta sitten tehdään johtopäätökset ja päätetään toimenpiteet. Muuten voi käydä niin, että ongelma ei poistukaan, Kemppainen toteaa.
Älä säästä väärässä paikassa
Koulut ovat julkisia kiinteistöjä, joiden rakentaminen ja ylläpito käydään tiukan hintakilpailun alla. Kannattaa kuitenkin ajatella sekä koko rakennuksen elinkaarta että käyttäjien viihtyvyyttä ja turvallisuutta.
Sisäilman laadun kannalta on tärkeää, että ilmanvaihto toimii suunnitellusti. Sisäilmastoluokituksessa määritellään, että ilmastointia ei saa jaksottaa tai sulkea ensimmäisen vuoden aikana, jotta rakennusaikana tullut kosteus ja materiaalien primääripäästöt saadaan poistettua.
– Kaikki sisäilmaongelmat eivät johdu suunnittelun tai rakentamisen virheistä, vaan taustalla voi olla myös puutteita huollossa ja ylläpidossa. Yksi tapa vähentää sisäilmaongelmia on tehostaa siivousta. On myös huolehdittava, että räystäskourut ovat puhtaat, julkisivu ehjä sekä ilmanvaihto ja lämmitys toimivat, Jani Kemppainen muistuttaa.