Kasvava sähkönkulutus ja hajautetut, sääriippuvaiset tuotantomuodot asettavat sähköjärjestelmän toiminta-varmuuden koetukselle.
Fossiilisten polttoaineiden aika on ohi. Uusi aikakausi rakentuu pääosin sähköllä tuotettavalle ilmastoystävällisemmälle energialle, mikä tarkoittaa sähkön kulutuksen selvää kasvua. Samalla hajautetut, sääriippuvaiset tuotantomuodot haastavat Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelän mukaan energiajärjestelmän toimintavarmuuden.
– Toimivan ja ilmastoneutraalin sähköjärjestelmän saavuttaminen taas edellyttää huomattavia investointeja sähköverkkoihin.
Hyvä sähköverkko muodostaa perusedellytyksen teollisille investoinneille, jotka puolestaan synnyttävät uutta kasvua, vientiä ja työpaikkoja.
– Samalla mahdollistetaan puhtaan sähkön resurssien hyödyntäminen ja varmistetaan sähkön kohtuullinen hinta sekä sähköjärjestelmän toimintavarmuus, Leskelä toteaa.
Akkubuumi tuo uutta kasvua
Viime vuosina Suomen sähköverkkoihin onkin investoitu merkittävästi, ja niiden kapasiteetti on tähän asti pysynyt hyvin kasvavan sähköntuotannon ja uuden kysynnän vauhdissa. Sähköverkot eivät kuitenkaan ole valmiit, vaan ne tarvitsevat jatkuvia investointeja myös tulevaisuudessa.
– Suomessa on yleisesti hyvät sähköverkot, mutta myös meillä verkkojen kapasiteetti joillakin alueilla rajoittaa joko uusiutuvan sähkön tuotantoinvestointien tai paljon sähköä tarvitsevan teollisen toiminnan liittämistä verkkoon, Leskelä selventää.
Teollisuuden, lämmityksen ja liikenteen nopea sähköistyminen edellyttää Leskelän mukaan myös muita toimia.
– Kasvavat investoinnit esimerkiksi uusiutuvaan sähköntuotantoon ja sähkökattiloihin edellyttää sähköverkon vahvistamista kantaverkkotasolta aina alimmalle jännitetasolle asti.
Leskelä nostaa esiin myös akkuteollisuuden murroksen ja akkuihin kohdistuvan investointibuumin. Akuilla on jo nyt suuri merkitys sähkön kysynnän ja tarjonnan epäsuhdan tasaamisessa.
– Suomelle akkubuumi tuo useita hyötyjä. Meillä on merkittävää akkuteollisuutta ja myös mineraaleja, joita akkuteknologiassa tarvitaan. Näin ollen voimme kehittää osaamista, jolle on lähitulevaisuudessa kysyntää globaalisti.