Suomen ympäristökeskuksen tuoreen selvityksen mukaan ympäristömainoksista yli puolet on epäasiallisia tai harhaanjohtavia. Väittämät ovat monitulkintaisia tai oleellisia seikkoja on jätetty kertomatta. Tilanne on sama koko EU:ssa. Komission Vihreät väittämät -direktiiviehdotus onkin tervetullut askel kohti läpinäkyvämpää ja luotettavampaa ympäristöviestintää.
– Yritysten ympäristöväittämien tulee aina perustua tieteelliseen näyttöön. Yrityksen esittämien väittämien ja laskelmien tulee lisäksi olla kolmannen osapuolen varmentamia, muistuttaa Enemi Oy:n toimitusjohtaja Sakari Kolehmainen.
Valitsemalla akkreditoidun todentajan sertifioimaan vastuullisuustoimensa yritys varmistaa, että todentaja on riippumaton ja puolueeton, ja että hänellä on tarvittava asiantuntemus. Akkreditoitu sertifikaatti ei ole vain luotettava, vaan sillä on myös merkittävää markkina-arvoa. Uusi lainsäädäntö ja direktiivit asettavat yrityksille entistä tiukempia vaatimuksia, mikä korostaa todennetun tiedon merkitystä markkinoilla.
– Yritysten tulee valmistautua laajempaan kestävyysraportointiin. Erityisesti pk-yrityksille syntyy kilpailuetua, kun ne pystyvät vastaamaan asiakkaidensa alihankintaketjun kestävyyteen liittyviin kysymyksiin. Esimerkiksi GHG-protokolla tarjoaa kansainvälisesti hyväksytyn standardin kasvihuonekaasupäästöjen mittaamiseen ja ilmastovaikutusten arviointiin, Kolehmainen toteaa.
Todentaminen perustuu tosiasioihin
Yritykset väittävät, että ne ovat tehneet investointeja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi tai energian säästämiseksi. Mutta perustuvatko väittämät yrityksen omaan sanomaan vai todennettuihin faktoihin? Ja ovatko toteutetut toimenpiteet olleet oikeasti ympäristöystävällisiä? Osaoptimoinnilla voidaan parantaa jotain kohtaa prosessissa, mutta se voi johtaa energiankulutuksen tai raaka-aineiden käytön kasvuun.
– Todentamisprosessi alkaa aina aineistopyynnöllä ja ennakkoaineistoon tutustumisella. Laitoskäynnillä todennetaan esitettyjen tietojen paikkansapitävyys. Onko tehty reseptimuutoksia, vähennetty veden- tai energiankulutusta ja tai mihin ilmoitettu hiilidioksidin väheneminen perustuu? Vanhan ja tehottoman koneen uusimisella on voitu saada aikaan suuriakin parannuksia. Kun riippumaton todentaja on varmentanut tiedot, laaditaan raportti tai todistus, kertoo Kolehmainen.
– Yleisimmät haasteet liittyvät dokumenttien hallintaan, erityisesti laskelmien ja esitysten johdonmukaisuuteen sekä niiden perusteluihin. Loppukokouksessa käydään yhteenveto läpi asiakkaan tiloissa. Jos katselmuksessa on noussut esiin ristiriitoja, virheitä tai epäjohdonmukaisuuksia, asiakkaalla on luonnollisesti oikeus korjata ne. On voitu tehdä hyviä asioita, mutta ei olla ymmärretty kokonaisvaikutusta ja syy–seuraussuhteita, Kolehmainen jatkaa.
Enemi tarjoaa päästökauppatodentamisen, kestävyyskriteeritodentamisen ja sähkön alkuperän ja tuotantotuen todentamisen lisäksi energianhallintajärjestelmien sertifiointia sekä johtamisjärjestelmästandardeihin liittyviä koulutuspalveluja. Enemi Oy:lle on myönnetty pätevyys toimia riippumattomana todentajana.
Läpinäkyvyys ja todistettavuus ovat avainasemassa yritysten ympäristöväittämien varmistamisessa:
• Ympäristöväittämien tulee perustua tieteelliseen näyttöön ja faktoihin (Science Based Target – SBT).
• Kolmannen osapuolen todentajan vahvistamat väitteet ovat markkinoilla aina uskottavampia.
• Enemi Oy on ainoa kokonaan suomalaisomistuksessa oleva todennus- ja sertifiointipalveluja tarjoava yritys.
Autamme kaiken kokoisia yrityksiä vastaamaan markkinoiden kasvaviin vaatimuksiin!
Tuemme muutoksissa, jotka auttavat riskienhallinnassa, tuottavuuden ja kilpailukyvyn kasvussa sekä kestävän kehityksen tavoitteissa