Uusiutuvan energian hankkeiden ympäristövastuullisuus alkaa jo suunnitteluvaiheessa.
– Hankealueen ekosysteemin ymmärtäminen on kriittistä. Lakisääteinen ympäristövaikutusten arviointiprosessi velvoittaa jo selvittämään ja minimoimaan ympäristövaikutukset. Olennaista on kuitenkin se, mitä hanketoimijat tekevät tämän minimin päälle. Onko vaikutus luontopositiivista, eli luodaanko enemmän positiivisia luontovaikutuksia kuin negatiivisia, kun hankkeiden rakentaminen ja muu maankäyttö otetaan huomioon, huomauttaa Eolus Finland Oy:n maajohtaja Tiina Partanen.
Maatuulivoimassa turbiinien, teiden ja kaapeleiden sijoittelulla voidaan vähentää vaikutuksia luonnolle. Myös merituulivoima tarjoaa uusia mahdollisuuksia uusiutuvan energian tuotantoon, mutta sitä on kehitettävä Itämeren herkkä ekosysteemi huomioiden.
Paikallista hyvinvointia ja avointa viestintää
Tuulivoimahankkeet tuovat mukanaan merkittäviä taloudellisia hyötyjä paikallisille yhteisöille. Mutta hankkeet synnyttävät usein myös ristiriitaisia näkemyksiä ja vahvoja mielipiteitä.
– Paikalliset asukkaat, maanomistajat ja kunnan päättäjät ovat keskeisiä kumppaneita, joiden näkemykset ja huolenaiheet on otettava huomioon hankkeen kaikissa vaiheissa. Varhaisessa vaiheessa järjestetyt infotilaisuudet mahdollistavat aidon vuoropuhelun. Tahtotilamme on rakentaa luottamusta hankealueilla niin, että Eolus olisi toivotuin kumppani kehittämään hankkeita alueelle, Partanen kertoo.
– Vastuullisuus ei rajoitu vain omiin toimiimme. Eoluksen strategian mukaisesti pyrimme saavuttamaan nettonollapäästöstatuksen 2040 koko toimitusketjussamme; tämä vaatii paljon työtä meiltä ja alihankkijoiltamme, jatkaa Partanen.
Eolus Finland Oy
• Rakentaa puhdasta ja uusiutuvaa energiaa.
• Pyrkii vastuullisuuteen niin ympäristön kuin yhteisöjenkin kannalta.
• Toimintatapaan kuuluu tunnistaa ympäristövaikutukset ajoissa, jolloin niitä voidaan välttää ja minimoida.