Jukka Leskelä
toimitusjohtaja, Energiateollisuus ry
Ilmastonmuutoksen torjunnan onnistuminen riippuu pitkälti energia-alan uudistumisesta.
Ilmastonmuutoksen ja ympäristöhaasteiden lisääntymisen myötä käy yhä selvemmäksi, että nykyinen, pitkään fossiilisten energialähteiden käyttöön nojannut energiajärjestelmä on muutoksen tarpeessa. Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä painottaa, että energia-alan suuri vastuu on muuttaa nykyinen järjestelmä ilmaston ja ympäristön kannalta kestäväksi.
– Samaan aikaan on huolehdittava siitä, että energiaa on luotettavasti saatavilla ja että sen hinnat pysyvät kohtuullisina.
Ilmeistä on, että sähkö ja lämpö ovat yhteiskunnan toiminnan kannalta täysin välttämättömiä.
– Energiateollisuuden visiona on, että uusi, ilmastoneutraali energiajärjestelmä on aiempaa parempi asiakkaan, yhteiskunnan ja ympäristön kannalta, Leskelä sanoo.
Leskelän mielestä energiajärjestelmän tulisi tuottaa yhteiskunnalle vaurautta eikä olla verovarojen käyttökohde.
– Meillä Suomessa onkin hyvät mahdollisuudet lisätä tuuli-, ydin- ja aurinkosähkön tuotantoa sekä luoda edellytykset teollisuuden uudistumiselle ja kasvulle.
Biodiversiteettitiekartan tavoitteena luontovaikutusten vähentäminen
Energian tuotanto ja käyttö ovat ylivoimaisesti suurin kasvihuonekaasupäästöjen lähde. Leskelä korostaakin, että ilmastonmuutoksen torjunnassa joko onnistutaan tai epäonnistutaan sen mukaan, miten energia-ala uudistuu.
– Suomessa on jo pitkälti siirrytty päästöttömään sähköön ja lämpöön, ja loputkin päästöt poistuvat lähes kokonaan tämän vuosikymmenen aikana.
Leskelä tuo esiin energia-alan laatiman biodiversiteettitiekartan. Sen tavoitteena on, että toimiala olisi luontovaikutuksiltaan positiivinen vuoteen 2035 mennessä.
– Tiekartassa on tunnistettu toimialan vaikutuksia luontoon ja kirjattu keinoja haittojen vähentämiseksi ja kompensoimiseksi.
Vasta alkumatkalla olevan kartan kehitys etenee investointien myötä, jotka Leskelän mukaan on tehtävä luontovaikutukset minimoiden.
– Voimme esimerkiksi luoda uusia elinympäristöjä uhanalaisille lajeille rakentamalla kutualueita merituulivoimaloiden rakenteisiin, niittyjä voimajohtojen alle tai kosteikkoja poistuville turvetuotantoalueille.