Monessa kunnassa on siirretty muun muassa taloushallintoa kuntien yhteisiin palvelukeskuksiin, jotka pystyvät panostamaan toiminnan kehittämiseen.
– Pelkkä tietotekniikan hyödyntäminen ja analogisten prosessien muuttaminen digitaalisiksi ei kuitenkaan riitä, ellei samalla uudisteta prosesseja ja toimintakulttuuria. Digitalisaatio voi tuoda kunnille merkittäviä tuottavuushyötyjä, mutta se edellyttää investointeja ja muutoskyvykkyyttä. Valitettavasti kuntatalouden tilanne on heikko, mikä voi vaikuttaa kehittämisinvestointeihin, sanoo Kuntaliiton Tietoyhteiskuntayksikön johtaja Tommi Karttaavi.
Kuntien digitalisaation kehitystä hidastavia tekijöitä on paljon. Tietotekniikan kehityksen vauhdissa pysyminen vaatii resursseja ja osaamista. Tietoisuus tietoturvallisuuden uhista ja riskeistä on keskimäärin hyvällä tasolla, mutta niihin varautumisessa on huomattavia eroja.
Valtiovarainministeriö kannustaa yhteishankkeisiin
Hankintaosaaminen on Karttaavin mukaan kunnissa keskimäärin hyvällä tasolla.
– Tietojärjestelmähankinnoissa pitäisi mielestäni kuitenkin tehdä nykyistä enemmän yhteistyötä, Karttaavi huomauttaa.
Valtiovarainministeriöllä on kuntien digitalisaation kannustinjärjestelmä, johon on irrotettu kuntien peruspalveluiden valtionosuuksista 10 miljoonaa euroa vuodessa.