Cristina Andersson
robotiikan ja tekoälyn asiantuntija, Develor Productions Oy
Robotiikka ja automaatio mahdollistavat teollisen valmistuksen paluun takaisin Suomeen.
– Tuottavuus kertoo yhteiskunnan elinvoimasta. Roboteilla pystytään lisäämään tuotantokapasiteettia, tuotannon ja toimitusten oikea-aikaisuutta sekä laatua. Ne vapauttavat ihmiset hyödyntämään osaamistaan rutiineista haastavampiin tehtäviin. Tosin esimerkiksi hitsauksessa robotti on ihmistä etevämpi, toteaa Cristina Andersson, Develor Productions Oy.
– Teollisuudessa on tehty liian vähän investointeja automaatioon ja robotiikkaan. Se on surullista. Roboteilla kapasiteetti pystytään nostamaan yli kymmenkertaiseksi. Mutta ei ihminen jää tarpeettomaksi, hän voi muuttua vaikkapa robotin valmentajaksi. Tehtaissa, joissa ei ole yhtään ihmistä töissä, valmistetaan uusia hyvinvointivaltion ylläpitoon tarvittavia vientituotteita. Samalla tehdas, jossa ei ole ketään töissä, työllistää valtavan määrän ihmisiä. Tarvitaan infraa, huoltoa ja alihankintaa, Andersson muistuttaa.
Autonominen robotti taipuu moneen
Tuotannon pullonkaulat tai ihmiselle fyysisesti haastavat tehtävät ovat paikka selvittää robotin hankkimisen hyötyjä. Monet robotit ovat autonomisia ja helposti ohjelmoitavissa.
– Pienessä konepajassa robotti kykenee tekemään monta erilaista työvaihetta. Tarttujia on helppo vaihtaa – robotti osaa vaihtaa ne jopa itse. Ensimmäisen robotin hankkimisella yritys voi tehdä merkittävän tuottavuus- ja kannattavuusloikan. Ja kun huomataan miten hyvin homma toimii, on helppo satsata toiseen, sanoo Andersson.
Suomessa on tarjolla paljon osaamista robottien hankintaan ja automaatioprojekteihin, niin myyjillä, konsulteilla kuin korkeakouluillakin. Ensimmäinen robotti ei ole enää kovin suuri investointi, takaisinmaksuajat ovat pienentyneet entisestä.
– Suurin puute onkin yritysten investointiosaamisessa, ei osata laskea robotin tuomia hyötyjä, Andersson huomauttaa.