Skip to main content
Etusivu » Digitalisaatio » ”Puhtaus on puoli ruokaa” – Lian tarkka analysointi on avain puhtauteen
Tulevaisuuden kaupungit

”Puhtaus on puoli ruokaa” – Lian tarkka analysointi on avain puhtauteen

Vain analysoimalla tiedämme, mitkä mekaaniset menetelmät, kemia sekä koneet ja laitteet tehoavat kyseiseen likaan optimaalisesti. Kuva: Getty Images

Sari Mattila

toiminnanjohtaja, Puhtausala ry

Hygienian ja puhtauden näkökulmasta jokainen elintarviketeollisuuden ala on oma spesifi kokonaisuutensa. Leipomo, jäätelötehdas ja teurastamo kohtaavat aivan erilaisia haasteita.

Tuotekehityksessä ja suljetuissa prosesseissa raaka-aineiden synnyttämä lika ja biofilmin muodostumisen ennaltaehkäisy ovat elintärkeä osa hygieniaa.

– Lihan nesteet ja tärkkelyslika lähtevät eri tavoin. Vain analysoimalla tiedämme, mitkä mekaaniset menetelmät, kemia sekä koneet ja laitteet tehoavat kyseiseen likaan optimaalisesti. Onneksi Suomi on tässä aivan maailman huippua ja meillä on laadukkaita kemiantuottajia ja myös tuotekehityksellistä kemianteollisuutta täällä, Sari Mattila Puhtausala ry:n toiminnanjohtaja sanoo.


Korkeat hygieniastandardit vaativat puhtaanapidon ammattilaisilta erikoistumista

Elintarviketeollisuus varmasti toivoo, että siivoushenkilöstö ei muuttuisi.

– Puhtaanapidossa vaihtuvuus pitää hyväksyä; eivät työntekijät siivouspalveluissa ole sen pysyvämpiä kuin muillakaan ammattialoilla. Puhtaanapito on maahanmuuttajillekin usein vain läpikulkuala eikä työvoimapula ei ole tulevina vuosina vähenemässä.

Perehdyttämisen laadun, helppouden ja räätälöinnin merkitys vain kasvavat.

– Elintarviketeollisuuteen ei pääse ilman puhtausalan perusosaamista, mutta osaamisen syventäminen toteutuu tuotantolaitoksen prosessien mukaisesti. Tähän kannattaa avoimin mielin hakea ratkaisuja.

Puhtausalan innovaatiot keskittyvät nyt robotiikkaan, mutta testauksessa on muun muassa anturiteknologiaa ja optiikkaa hyödyntäviä ratkaisuja.

– Jo nyt voi esimerkiksi toimistotiloissa kohdentaa siivouksen vain niille työpöydille, joita on käytetty. Seuraava askel on esimerkiksi työpöydän skannaaminen kännykällä, jolloin sovellus ohjaa siivoojaa käyttämään oikeita menetelmiä ja aineita.

Esimerkiksi lihakoneiden puhdistamista helpottaa, kun siivooja voi mobiilissa katsoa koneen sisälle ja sovellus antaa hänelle ohjeet koneen purkamiseen ja putsaukseen.

– Kun tämä yhdistetään verkkokoulutuksiin ja harjoitteluun VR-ympäristössä, puhtausalan ammattilaiset voivat kartuttaa osaamistaan myös omatoimisesti, Mattila visioi.

Parhaat lattianpuhdistuskoneet, ammatti-imurit, painepesurit ja lisävarusteet –
100 vuoden kokemuksella!

Next article