Suuret kaupungit joka puolella maailmaa kasvavat sekä väestön että merkityksen osalta. Kaupungit ovat globaalin talouden avaintoimijoita liiketoiminnan ja innovaatioiden keskittyminä.
Yhtäältä globalisaatio ja teknologia mahdollistavat kaupunkien välisen yhteistyön maantieteestä riippumatta. Toisaalta kaupungit – maantieteestä riippumatta – kilpailevat keskenään osaajista ja investoinneista. Kisassa menestyviä kaupunkeja yhdistää avoin liiketoimintaympäristö, monipuolinen kulttuurielämä, viihtyisä ympäristö sekä toimiva kaupunkirakenne. Kaikki Helsingin vahvuuksia.
Fyysisen kaupunki-infran lisäksi, modernilta kaupungilta vaaditaan myös toimivaa digitaalisen maailman infraa. Maailman menestyvät metropolit eivät voi olla muuta kuin älykkäitä kaupunkeja, smart cityjä. Digitalisaatio tulee todennäköisesti muuttamaan maailmaa voimakkaammin ja nopeammin kuin mikään muu ihmiskunnan historiassa. Edelläkävijäkaupunkien on pyrittävä ymmärtämään muutosta paremmin ja elettävä huomista jo tänään.
Helsingin uuden strategian visiona on olla maailman toimivin kaupunki. Onnistumisen keskeisenä edellytyksenä on älykaupunkikehityksen täysimääräinen hyödyntäminen. Siksi Helsinki haluaa olla parhaiten digitalisaatiota hyödyntävä kaupunki maailmassa.
Miten Helsingistä tulee maailman toimivin kaupunki
Kyse ei ole vain muotipuheesta, vaan Helsingissä on jo otettu aitoja digiloikkia. Digitaaliset ratkaisut ja teknologia rikastuttavat oppimista kouluissamme. Datan kerääminen ja avaaminen ovat paitsi digitaalisten palvelujen, liiketoiminnan kuin kaupunkilaisten osallisuuden voimanlähde. Liikkumisessa avoin data on mahdollistanut älyliikenteen ja uusien yritysten synnyn.
Älykaupunkiajattelu on integroitu uusien kaupunginosien rakentamiseen, joista Kalasatama lienee tunnetuin esimerkki. Seuraavassa vaiheessa kaupunki rekrytoi digitalisaatiojohtajan, jonka tehtävä on visionäärisesti kuljettaa kaupunkia kohti suurta systeemistä muutosta, joka väistämättä on edessämme.
Älykkäät liikenne-, energia-, ja rakentamisratkaisut eivät pelkästään paranna asukkaiden elämänlaatua. On pitkälti älykaupungeista ja niiden yhteenliittymistä kiinni, miten ihmiskunta onnistuu ratkaisemaan aikamme suurimmat haasteet esimerkiksi ilmastonmuutoksen tai resurssiviisauden saralla. Elämä tapahtuu enenevässä määrin kaupungeissa. Siksi ratkaisuidenkin on kummuttava niistä, läheltä ihmisten arkea.
Mitä sitten kaupunkien kannattaa tehdä? Sanoisin, että toimia ensisijaisesti alustoina ja mahdollistajina. Helsinki haluaa olla paikka, jossa luovat yksilöt, yritykset ja tiedeyhteisö voivat hyödyntää innovaatioekosysteemiämme paremman huomisen rakentamiseen. Tarjoamme kaupungin, sen infran ja palvelut testialustaksi uusille ideoille. Helsinki on riittävän iso, jotta täällä voi kehittää ja testata systeemisesti merkittäviä innovaatioita, ja riittävän pieni, jotta se on myös käytännössä mahdollista.
Kirjoittaja Jan Vapaavuori on Helsingin kaupungin pormestari.