Skip to main content
Etusivu » Digitalisaatio » Älykkäällä liikenteellä liikkuminen älyttömän helpoksi
Älykäs liikkuminen

Älykkäällä liikenteellä liikkuminen älyttömän helpoksi

älykäs-liikenne
älykäs-liikenne
Kuva: Adobe Stock

Liikenne on historiansa suurimmassa muutoksessa sitten auton keksimisen. Suomi on yksi liikenteen automatisoitumisen ja digitalisoitumisen edelläkävijämaista.

Älykkään liikenteen asiantuntijaverkoston ITS Finlandin toiminnanjohtaja Marko Forsblom näkee kehityksessä monipuolisia etuja kaupunkiliikenteelle.Huonosti toimiva liikenne on kaupunkien kehittymistä ja sen asukkaiden hyvinvointia rajaava tekijä. ITS Finland edistää liikenteen digitaalisten palvelujen toteuttamista ja liiketoimintaa, sekä tieto- ja viestintätekniikan yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Toiminnassa keskitytään liikenteen turvallisuutta, sujuvuutta, tehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä lisäävien tuotteiden ja palvelujen edistämiseen.

Liikkujien palvelua

Jokainen kaupungissa liikkuja, henkilöautoilija, joukkoliikennettä käyttävä, jalankulkija, pyöräilijä tai ammatikseen ajava, käyttää jo nyt älykkään liikenteen palveluita, vaikka ei sitä tiedostaisikaan.

– Käytännössä älykäs liikenne tarjoaa erilaisia palveluita liikkujille. Ennakoivat liikennevalot, paikannuspalvelut, reittioppaat ja mobiilit maksujärjestelmät ovat esimerkkejä tästä. Liikennesektori on kovassa murroksessa ja uusia palveluita syntyy koko ajan, Marko Forsblom toteaa.

Digitalisoituvat palvelut auttavat ihmisen pääsemään paikasta toiseen. Puhelimeen ladattu sovellus paikantaa palvelun käyttäjän, kertoo mikä kulkuväline kannattaa valita, mistä sen löytää, kauanko matka kestää, mitä matka maksaa ja miten suorittaa maksutapahtuman.

– Reitti suunnitellaan puolestasi, saat tiedon, mihin kävelet, minkä bussin otat, missä jäät pois ja vaihdatko toiseen kulkuvälineeseen vai otatko kaupunkipyörän. Liikkuminen kytkeytyy ovelta ovelle -ketjuksi ja palvelun hinta-laatu-suhde kaupunkiliikenteessä on parempaa kuin henkilöautoa käyttävän. Nyt Helsingissä on kokeilu automaattibusseista, joiden kehitys on ollut erittäin nopeaa viime vuosina, Forsblom kertoo.

Tieto kulkee ja antaa turvaa

Liikenteen digitalisoitumisen on todettu vähentävän onnettomuuksia, ruuhkia ja ympäristöhaittoja. Kameroilla, antureilla ja sensoreilla kerätty tieto voidaan jakaa turvallisuutta ja tehokkuutta lisäävästi. Liikennevalot voidaan optimoida, liikennevirtoja ohjata uusille reiteille, pois ruuhkista tai onnettomuuspaikoilta.

Maksujärjestelmät nopeuttavat ja helpottavat kaupungissa parkkeeraamista. Tulevaisuudessa vapaa parkkipaikka myös löytyy entistä helpommin ja turhat korttelikierrokset vähenevät.

– Nykyisin jopa 30 % kaupunkiajosta on vapaan parkkipaikan etsimistä, Forsblom muistuttaa.

Älyä pysäköimiseen tuovat myös autojen pysäköintitutkat, jotka säästävät epävarman taskuparkkeeraajan turhilta törmäyksiltä. Ajoneuvoteknologia on avuksi myös, kun tutka kertoo kuolleessa kulmassa olevasta autosta, kulman takaa tulevasta pyöräilijästä tai lähistöllä liikkuvasta hirvestä. Interaktiiviset sovellukset antavat mahdollisuuden varoittaa muita tiellä liikkujia.

Säästöjä, aikaa ja happea

– Kaupungin asukkaille ja yrityksille älykäs liikenne tuo elämään helppoutta, viihtyisyyttä, taloudellisia etuja ja pienempien päästöjen myötä puhtaampaa ilmaa, Marko Forsblom listaa.

Älykäs kaupunkiliikenne on ennen kaikkea tehottomuuden poistoa, kustannusten minimointia, logistiikan tehostamista ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille. Liikenteen digitaalisista palveluista onkin muodostunut yksi nopeimmin kasvavista aloista viime vuosina.

Next article