Rauma on osa vihreän siirtymän läntistä kasvukäytävää. Rauman seutukunnalla panostetaan kestävään teolliseen liiketoimintaan, kiertotalouteen sekä resurssiviisaaseen yritystoiminnan kasvuun.
– Rauma on merkittävä teollinen kaupunki, jossa on suurteollisuutta, telakkatoimintaa ja satama. Meillä on teknologista osaamista ja mahdollisuus merkittävään jalostusasteen nostoon, kertoo kaupunginjohtaja Esko Poikela.
Esimerkiksi Satakunnan elintarviketeollisuudelle on rakennettu markkinapaikka Sivuvirtapörssi, jossa sivutuotteilta tuottavat ja hyödyntävät yritykset kohtaavat.
– Kestävä kaupunkikehitys tarkoittaa sitä, että kaupungin keskusta on elinvoimainen ja mahdollistaa laadukkaan asumisen, työskentelyn ja liiketoiminnan sekä tukee Satakunnan kehittymistä kestäväksi teollisuusrannikoksi. Ei haeta pikavoittoja, vaan kehitetään pitkällä tähtäimellä koko seutukuntaa. Tavoitteena on kokonaisvaltainen kestävyys, toteaa kaupunkikehitysjohtaja Satu Saarinen.
Kestävässä teollisuudessa on paljon dimensioita, toiminnan tulee olla myös luonnon näkökulmasta kestävää. Myös sosiaalinen kestävyys on tärkeää. Kun jalostusarvo on riittävän korkea, syntyy työpaikkoja.
Rakastunut Raumaan
– Rauma on kompaktin kokoinen kaupunki, jossa teollinen infrastruktuuri on kunnossa. Olemme ketteriä niin kaavoituksessa kuin yritysten henkilökunnan asuttamisessakin. Meillä on luonto lähellä, lyhyet työmatkat ja perheille hyvät oltavat. Rauma on Satakunnan kansainvälisin kaupunki. Viihtyisä asuinympäristö ja laadukas elämä onkin saanut monen expat-sopimuksella olleen jäämään Raumalle, sanoo Saarinen.
Osaamisen kehittämisessä ja osaajien houkuttelussa tehdään tiivistä yhteistyötä yksityisten ja julkisten toimijoiden välillä. Esimerkiksi International House Rauma tukee kansainvälisten osaajien sijoittumista seudulle ja Seaside Campus yhdistää meriklusterin yritykset ja oppilaitokset.