Skip to main content
Etusivu » Toimitilat ja työ » Liikettä työpäivään ja työergonomia kuntoon
Työhyvinvointi

Liikettä työpäivään ja työergonomia kuntoon

Kuva: Adobe Stock

Hyvä ergonomia ei tarkoita sitä, että löytää asennon, jossa voi työskennellä kahdeksan tuntia liikkumatta. Tärkeintä on liike, niin töissä kuin vapaa-ajalla.

Suomalainen aikuinen viettää jo kolme neljäsosaa valveillaoloajasta paikallaan.

– Staattiset asennot aiheuttavat haittoja, riippumatta siitä, mikä asento on. Toimistotyöhön saadaan lisää liikettä tauottamalla istumista ja käyttämällä säädettäviä pöytiä tai istuimina aktivoivia tuoleja tai voimistelupalloja.

Pitkäkestoinen istuminen ei aiheuta ainoastaan niska-hartia ja selkävaivoja. Kun polvet ja nivuset ovat koukussa, alaraajojen verenkierto häiriintyy, takareiden lihakset kiristyvät ja jalat alkavat lihaspumpun laiskistuessa turvota, lääketieteen tohtori Harri Helajärvi Paavo Nurmi -keskuksesta kertoo.

Tutkimuksessa, jossa ihmiset istuivat lounaan jälkeen kaksi tuntia paikallaan, reisilihaksesta otetuissa näytteissä sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa sekä tulehdusta säätelevien geenien toiminta oli sammunut. Vertailuryhmäläisillä, jotka olivat myös istuneet kaksi tuntia, mutta nousseet hetkeksi seisomaan kahdenkymmenen minuutin välein, geenit toimivat normaalisti.

Vaihda asentoa

– Työtapojen parantamiseksi ei tarvita aina edes kalliita teknisiä ratkaisuja. Yhden ja saman pöydän ääressä voi sekä istua että seistä käyttämällä erilaisia korottavia lisätukia ja työtasoja, tai perinteisen työpöydän viereen voi laittaa apupöydäksi korkeamman baaripöydän.

Kun siirtyy seisomaan osan työajasta, kannattaa hankkia pehmeä matto tai elastinen seisoma-alusta, eräänlainen tasapainolauta, helpottamaan totuttautumista. Seitsemän tuntia seisomista kovalla lattialla saa nimittäin sekin selän oireilemaan, nivelet jäykistymään ja alaraajat turpoamaan. Aktivoiva seisoma-alusta auttaa samalla vahvistamaan myös keskikehon lihaksia ja hallintaa ja sen avulla voidaan seistä hiukan pidempiä jaksoja ongelmitta, sanoo Helajärvi.

Hyvään työpisteeseen kannattaa panostaa kotonakin. Vältä staattisia asentoja, vaihtele seisomisen ja istumisen välillä, äläkä valitse työpisteeksi tv-tuolia läppäri sylissä.

Next article