Skip to main content
Etusivu » Vesitekniikka » Vesihuollolla keskeinen rooli kestävän kehityksen edistämisessä
Vesihuolto

Vesihuollolla keskeinen rooli kestävän kehityksen edistämisessä

Viime aikoina on tutkittu yhä tehokkaampia tapoja hyödyntää jätevesissä olevat resurssit mahdollisimman tehokkaasti, Paula Lindell toteaa. Kuva: Vesilaitosyhdistys

Ravinteiden kierrätys ja energiatehokkuus vesihuollossa ovat tärkeitä teemoja, joita edistetään myös EU-tasolla.

Vesihuollolla on keskeinen rooli ympäristön suojelussa ja kestävän kehityksen edistämisessä. Jäteveden puhdistuksen kautta vesihuoltolaitokset estävät ravinteiden päätymistä vesistöihin, mikä Vesilaitosyhdistyksen vesiasiain päällikön Paula Lindellin mukaan vähentää rehevöitymistä ja suojelee vesiekosysteemejä. 

– Jätevesissä oleva fosfori on lannan jälkeen toiseksi suurin kierrossa oleva fosforin lähde. Vesihuoltolaitokset poistavat sitä tehokkaasti jätevedenpuhdistamoilla, mikä mahdollistaa myös ravinteiden kierrätyksen takaisin hyötykäyttöön.

Ravinteiden kierrätys ei ole uusi asia, mutta viime aikoina on tutkittu yhä tehokkaampia tapoja hyödyntää jätevesissä olevat resurssit mahdollisimman tehokkaasti. 

– Innovaatioita on kehitteillä, ja myös Suomessa ollaan aktiivisia uusien teknologioiden kehittämisessä, Lindell sanoo. 

Ekologisten ratkaisujen avaimet ravinteiden kierrätyksessä ja energiansäästössä

Vesihuollon energiatehokkuus on tärkeä keino vähentää ympäristökuormitusta ja kustannuksia erityisesti ilmastotavoitteiden tiukentuessa ja resurssien niukentuessa. Vesihuollon eri vaiheissa – veden puhdistamisessa, jakelussa sekä jätevesien keräämisessä ja käsittelyssä – kuluu merkittävä määrä energiaa. Energiansäästötoimia onkin pitkään kehitetty aina tarkemmista mittauksista ja prosessien optimoinnista uusien energialähteiden, kuten aurinkopaneelien, hyödyntämiseen vesihuoltolaitosten katoilla.

– Energiatehokkuuden tarkastelu ei ole pelkästään kustannuskysymys, vaan se tukee osana laajempaa resurssitehokkuutta myös ympäristönsuojelua, Lindell kuvailee. 

Sekä ravinteiden kierrätys että energiatehokkuus ovat nousseet esiin myös EU-tasolla, ja vesihuoltolaitoksilla on merkittävä rooli niiden edistämisessä. Lindellin mukaan ravinteiden kierrätys tukee kansallista ravinneturvaa ja energiatehokkuuden parantaminen vähentää energian tuotannosta aiheutuvia päästöjä.  

– Tulevaisuuden kehityssuunta on selvä. Vesihuolto on yhä kestävämpää ja energiatehokkaampaa samalla, kun ravinteet kierrätetään entistä tehokkaammin takaisin luonnon kiertokulkuun.

Next article