Huono sisäilma saattaa johtua toimimattomasta ilmanvaihdosta tai mikrobihaitoista. Kumpaankin ongelmaan on syytä suhtautua vakavasti.
– Huono sisäilma lisää hengitysteiden, silmien ja ihon ärsytysoireita, aiheuttaa väsymystä ja päänsärkyä sekä lisää kuumeilua ja infektioherkkyyttä. Pahimmillaan se saattaa johtaa jopa astman kehittymiseen, kertoo työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus Turun yliopistosta.
– On selvä, että tällainen oireisto heikentää työtehoa, hän jatkaa ja korostaa tiettyjen erityisryhmien tilannetta.
– Koululaiset, sairaaloissa olevat potilaat ja vanhukset ovat ryhmiä, joille huono sisäilma saattaa aiheuttaa enemmän terveyshaittoja kuin terveille työikäisille.
– Esimerkiksi kasvavalla nuorella sisäilmaongelmat aiheuttavat päänsärkyä ja keskittymisvaikeuksia, jotka yhdessä infektioiden aiheuttamien poissaolojen kanssa aiheuttavat huonoa oppimismenestystä. Ei ole ollenkaan tavatonta, että tästä seuraa koulun vaihto tai jopa siirtyminen kotiopetukseen, joka katkaisee nuoren sosiaaliset suhteet. Näin suuret muutokset eivät koskaan ole hyväksi lapselle tai nuorelle.
Vuosien mittaan kertyvä herkistyminen sisäilman mikrobeille saattaa saada yllättävän suuret mittakaavat: jopa viereen istuva henkilö, jolla on kotieläin, saattaa aiheuttaa allergisen kohtauksen.
Ilmanvaihto kuntoon, mikrobit pois
Putuksen mukaan suurin syy sisäilmaongelmiin on riittämätön ilmanvaihto.
– Työpaikoilla ja laitoksissa ongelmana on se, että ilmanvaihto otetaan pois yöksi ja viikonlopuiksi. Näin ei tulisi menetellä.
Huonon ilmanvaihdon lisäksi sisäilmaa huonontavat erilaiset materiaalipäästöt ja kosteusvauriot, joista aiheutuu haitallisten mikrobien vapautumista ilmaan.
– Rakentamisessa jokaisen portaan tulisi herätä tuntemaan vastuunsa näissä asioissa, Putus toteaa.
– Työmaavalvonta pitäisi saada kuntoon niin, että pienetkin virheet korjattaisiin heti rakennusvaiheessa. Nykyään rakennetaan kiireellä, josta aiheutuu laiminlyöntejä: esimerkiksi betonin ei anneta kuivua kunnolla, jonka seurauksista kärsitään nyt monella taholla.
Korjausvaiheessa rakennuksen vaurioitunut kohta on poistettava mekaanisesti, jotta haitalliset mikrobit ja aineet saadaan poistettua huonetiloista.
– Joskus tässä turvaudutaan vaurioituneen alueen kapselointiin, mutta se on vain ongelman lykkäystä. Parempi vaihtoehto on tehdä remontti heti kunnolla ja oikein, sanoo Tuula Putus.