Elisa Kettunen
kuntien digitalisoinnin kehittämispäällikkö, Kuntaliitto
Digitaalisuus vaatii tavoitteellista johtamista, muutoksen osatekijöiden ymmärtämistä sekä kokonaisuuden hahmottamista oman kunnan lähtökohdista.
– Digitalisaation polku on erilainen muuttotappiokunnissa ja vahvasti kasvavissa kunnissa. Kaikki lähtee oman kunnan tarpeiden tuntemisesta ja ymmärtämisestä, oman kunnan strategiasta. Tarvitaan paljon viranomaisten välistä yhteistyötä, jotta ihmistä ei pompoteta luukulta toiselle, vaan tieto kulkisi eheästi asiakkaan mukana viranomaisten välillä. Tarvitaan tietoturvallisia välineitä, kun käsitellään asiakkaiden luottamuksellisia tietoja, mutta myös lainsäädäntöä, joka mahdollistaa sen, että tietoja ei tarvitsisi syöttää järjestelmiin kuin vain kerran. Tiedon pitää virrata, huomauttaa Kuntaliiton kuntien digitalisoinnin kehittämispäällikkö Elisa Kettunen.
Työ muuttaa muotoa, mutta se ei häviä
Digitalisointi voi joskus aiheuttaa pelkoa oman työn menettämisestä: muuttuvaa työtä pidetään hankalana ja monimutkaisena. Mutta muutos voi olla myös muutos parempaan. Kun rutiinityöt saadaan automatisoitua ihmisille jää aikaa tehdä työtä, jossa tarvitaan lämpimiä käsiä, huumorintajua ja ihmisten kohtaamista.
Digitalisaatiota pitää johtaa, sillä se on pitkälti ihmisjohtamista, muutoksen johtamista ja tiedolla johtamista. Tarvitaan kokeilukulttuuria, jossa uskalletaan kokeilla ja erehtyä. Lisäksi tarvitaan projektiosaamista ja ketteriä menetelmiä.
– Digitalisaatio on systeeminen muutos, jonka kulut ja hyödyt voivat näkyä eri momenteilla tai jopa eri organisaatioissa. Haasteena on, miten saadaan näkymään viivan alla, kuinka samalla rahalla saadaan parempaa palvelua. Kehotan kokeilemaan ottamalla pienillä resursseilla pieniä askeleita – jo parissa kolmessa vuodessa saadaan paljon aikaan. Mutta teknologia on keino toteuttaa asioita, ei itseisarvo. Varsinainen sydän tulee ihmisistä ja yhdessä tekemisestä, Kettunen toteaa.