Vuorokausirytmi vaikuttaa merkittävästi työntekijöiden vireystilaan. Valon määrä ja laatu toimivat ajastimen tavoin kertomassa elimistölle, koska on aika puurtaa ja keskittyä, koska taas rentoutua ja ladata akkuja.
Valaistuksen älykkäällä ohjauksella voidaan tukea työntekijöiden jaksamista ja hyvinvointia. Tekniikan tohtori Henri Juslén antaakin helpon perussäännön työssäkäyville.
– Aamulla paljon kylmää valoa ja illalla vähän punertavaa valoa. Ja yöt kannattaa nukkua ihan pimeässä. Valon ja pimeyden vaihtelu on tärkein ajastaja vuorokausirytmille.
Vireystilan kannalta vain silmään tulevalla valolla on merkitystä.
Työpäivän aikana tiukkaa keskittymistä vaativaa työtä voi tukea hiukan kylmemmän sävyisellä valolla ja lisäämällä valotehoja. Toisinaan tarvitaan rennompaa tunnelmaa, jota voi luoda lämpimällä ja vähän heikommalla valaistuksella.
– Valaistus vaikuttaa myös siihen, miten näemme toiset ihmiset. Esimerkiksi ihon värisävy antaa vihjeitä ihmisen terveydestä, Juslén toteaa ja muistelee vanhanaikaisten huonosti värejä toistavien loisteputkilamppujen synnyttämiä harmaita kasvoja.
Vireystilan kannalta vain silmään tulevalla valolla on merkitystä. Esimerkiksi kirkkaasti valaistun tumman työpöydän ääressä voi olla hyvä tehdä töitä, kun pöytä kylpee valossa, mutta valo ei heijastu tummasta pöydästä silmiin, joten se ei vaikuta virkistävästi työntekijään.
Huono valaistus voi aiheuttaa ongelmia
Työpaikan valaistuksen tärkein tehtävä on varmistaa, että valoa on riittävästi työntekoa varten. Valon määrän lisäksi myös sen suunnalla on merkitystä. Pistemäiset valonlähteet tai väärästä suunnasta tuleva valo voivat aiheuttaa häikäisyä.
– Häikäisyt rasittavat silmiä ja silmien rasitus voi heijastua pääkipuna ja väsymyksenä. Seurauksena voi olla kierre, jossa väsymys aiheuttaa muita ongelmia, kuten vuorokausirytmin sekoittumista, Juslén varoittaa.
Valoissa voi olla myös tietyn taajuista välkettä, joka voi aiheuttaa migreeniherkille ihmisille oireita.
Älykästä valoa
Juslén suosittelee työpaikoille automatisoitua valonohjausjärjestelmää, jossa on mahdollisuus säätää valon määrää ja sen värilämpötilaa. Valon ominaisuudet voisi säätää muuttumaan automaattisesti vuorokauden ajan mukaan.
Tasainen ja riittävän tehokas valaistus on usein toimiva ratkaisu. Ihmiset ovat kuitenkin erilaisia siinä, paljonko he tarvitsevat valoa ja kuinka herkkiä he ovat reagoimaan valaistuksen ongelmiin.
– Työpaikalla olisi hyvä olla myös mahdollisuus valon personointiin, jos jollain on erityistarpeita valon suhteen, Juslén esittää.